Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookiekat engedélyezhet, amivel elfogadja a https://www.katonadolog.hu/adatvedelmi_nyilatkozat_3-ban foglaltakat.
Termékek Menü
+36204316610 (9-16 óráig)

Macheta: milyet válasszunk?

Vajon hányan tudják pontosan, hogy mi is az a macheta? Úgy már ismerősebb, ha azt mondjuk, hogy ez egy bozótvágó szerszám? Sokan nem ismerik ennek az eszköznek az előnyeit és a hátrányait, illetve felhasználási lehetőségeit. Ebben a cikkben kifejtjük, hogy milyen machetát érdemes választani!

Mi is az a macheta?

A macheta egy nagyobb vágószerszám, amely rövidebb a kardnál, illetve szokták nevezni bozótvágó késnek is. A hossza nagyjából 60 cm-ig terjed, maga a penge pedig alig pár milliméter, így egy rendkívül éles eszközről beszélünk.

Fontos továbbá, hogy a macheta szélessége 4-6 cm legyen, hiszen így könnyebben szállítható. A machetát először az esőerdőkben használták, így elmondható, hogy a latin-amerikai országokból származik, hiszen az előnyeit elsősorban itt tudták hasznosítani. Természetesen az idők során nemzetközileg is elterjedt, azóta a kinézete is módosult egy kissé. Anyaga manapság hőkezelt rozsdamentes acél, így hosszú távon lehet hű társunk a munkák során. 

 

Mik a macheta előnyei?

Legyen szó jó minőségű bicskáról, tőrről vagy matchetáról, mindegyik eszköznek megvannak a maga előnyei. Maga a macheta szén-acél pengéből készült darab, amely elengedhetetlen a bozótban, dzsungelben vagy a cserjésben történő túrázáshoz vagy munkához. Ahogy a neve is mutatja, tökéletesen alkalmas bokrosban vagy nádasban történő közlekedéshez.

A macheta egy speciális szerszám, amelyet kaszabolásra és hasogatásra fejlesztettek ki. A hosszú éles pengéinek köszönhetően alkalmassá válik a fejszével ellentétben mozgó elemek elhasogatására is. 

 

Mire figyeljünk a macheta használatakor?

Mivel a webáruházunkban is kapható macheta speciális és nehéz eszköz, csak akkor hordjuk magunkkal, ha biztosan tudjuk, hogy szükségünk lesz rá. Nem szükséges sem a hegyekben, sem a réteken, de még a sivatagba se elutazni vele. A macheta valamilyen szinten helyettesítheti a fejszét, de persze nagyobb munkálatok során érdemes inkább előbbit használni.

Választáskor mindig azt nézzük meg, hogy mire is használnánk. Érdemes mindenkinek a maga szükségének megfelelőt vásárolnia. Mindenekelőtt minőségi darabot vegyünk, hiszen a megbízhatóság rendkívül fontos. Nem törhet vagy romolhat el egy kritikus helyzetben sem. 

Munka során mindig 45 fokos szögben használjuk, élével magunktól elfelé, így kisebb a valószínűsége annak, hogy sérüléseket okoznánk magunknak. Fontos megjegyeznünk, hogy a vágóeszközök mindig rendkívül veszélyesek, így bánjunk velük óvatosan! Élesben történő használatát mindig előzze meg a fegyver kitapasztalása, így elkerülhetőek a kisebb-nagyobb balesetek.

 

Milyen macheták közül válogathatunk?

A macheták között vannak dobókések, súlyozható változatok, Walther dobótőrök, dobókés szettek, de még különböző Puma Tec verziók is. A webshopunk kínálatában számos márka termékei megtalálhatóak, így a választás most már bárki számára egyszerű lehet. Az árak között is van némi eltérés. A kisebb dobótőrök jóval kedvezőbben vásárolhatóak meg, mint például egy komolyabb kivitelezésű és nagyobb méretű Walther macheta.

Tartalomhoz tartozó címkék: macheta
Méret-táblázat
Simple Pay

  Simple vásárlói tájékoztató