Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookiekat engedélyezhet, amivel elfogadja a https://www.katonadolog.hu/adatvedelmi_nyilatkozat_3-ban foglaltakat.
Termékek Menü
+36204316610 (9-16 óráig)

Érdekességek

Érdekességek a katonai termékek világából
2019. 08. 17. 11:09:22

A többfunkciós zsebkés kialakításáig hosszú út vezetett. A kés, mint vágó- és szúróeszköz az egyik legrégebbi szerszámunk, mely elkísért minket a történelem folyamán, bárhová is mentünk, bármilyen kihívás elé is kerültünk.

Akár egy tábor felállításáról, vadászatról, önvédelemről, ételkészítésről van szó, ma is ugyanolyan nélkülözhetetlenek, mint sok tízezer éve, fajunk születésének hajnalán, mikor őseink először készítették el ezeket az eszközöket. Persze először csak kőből, aztán a történelem folyamán a fémek megismerésével, és a kovácsmesterség fejlődésével eljutottunk a mai modern, rendkívül ellenálló, éltartó, de rugalmas acélokból készülő késekig.

Ha ezekre vigyázunk, akár egy életen keresztül is képesek kiszolgálni minket, vagy akár apáról fiúra szállva egy egész családot. Pláne, ha egy multifunkciós zsebkésről van szó, mely akár több más szerszámmal is el lehet látva.

Ezeknek a koronázatlan királya a svájci bicska. Vagy egy olyan különlegesen kialakított penge, amely kompakt, ezáltal könnyen magunkkal vihetjük bárhova, de mégis több feladatot is képes ellátni egyszerre.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a magyar jogszabályok szerint a 80mm alatti pengehosszú kések azok, amelyeket közterületen bárhol magunknál tarthatunk

2019. 08. 11. 13:34:11

Eme blogbejegyzést kezdeném azzal, hogy kihangsúlyozom, habár a megfelelő bakancsot keressük vadászathoz, mindenkinek szüksége van egy minőségi lábbelire, aki hosszabb időt szeretne eltölteni a természetben, legyen az hobbitúrázó, vadász vagy önjelölt „Bear Grylls”.

Nem szandál, papucs, edzőcipő, gumicsizma a jó választás, mert jobb esetben csak nevetség tárgya lesz az ember, és rettenetesen fog fájni minden megtett centiméter. Rosszabb esetben kificamodott vagy esetleg ripityára törött boka is lehet a mulatság vége. Mindez persze a semmi közepén, ahová a segítség is csak keservesen tud eljutni.

2019. 08. 04. 11:28:35
Nem csak azért az egyik legfontosabb kiegészítő a katonai öv, hogy a katona ne hagyja el a nadrágját futás közben, hanem funkcionális szerepet is betölthet.
2019. 07. 12. 09:21:44

Camouflage Division volt annak a francia egységnek a neve, mely 1915-ben született meg. Tulajdonképpen a mai katonai álcázásnak ez volt az őse. Maga a szó is francia eredetű, a “camoufler” szóból származik, amely nagyjából valami olyasmit jelent, mint valaminek az elkendőzése.

2019. 06. 30. 11:25:53
Az általános tény a fegyvertáskákkal kapcsolatban, hogy létezik a puha vagy a kemény dobozos verzió. Ez valóban így van, de a kettő között nem ennyire egyszerű a különbség.
2019. 06. 23. 10:28:16

A civil közönség részére készült katonai holmik döntő részét, például az oldalzsebes katonai nadrágokat olyan emberek hordják, akiknek a szakmájából, hobbijából kifolyólag strapabíró, ám mégis valami másfajta ruházat szükséges, mint a hétköznapi. Természetesen az is szempont lehet, hogy ne kimondottan munkaruházat legyen, ami megfelel eme elvárásoknak.

Ezt az űrt tökéletes módon képes betölteni a katonai ruházat. Persze katonának lenni is egyfajta szakma, mégis mondhatjuk, hogy az erre a célra szánt ruhák alkalmasak sokféle hobbi vagy munkavégzés “támogatására”.

2019. 06. 14. 10:32:02
Először is fontos tudni bármely fegyver használata előtt az arra vonatkozó szabályokat. A nyárra való tekintettel akár ide sorolhatnánk a vízipisztolyt is, mert hideg vízzel orvul hátba nem támadunk. Vagy mégis? Viccet félretéve, az otthoni légpuskára vonatkozó szabályokat a 253/2004 Kormány rendelet szabályozza. Ezt fontos és felelősségteljes dolog tudni, mielőtt rátérünk a használat módjára vagy a légpisztoly egyes alkatrészeinek megismerésére.
2019. 06. 10. 10:51:27

A távcsőbe nézve az ember szeme elé egy új világ tárul. Mindegy, mit szeretnénk figyelemmel kísérni, a távcsőben szemlélődve izgalmas érzések kerítik hatalmába az embert. Éjjel vagy nappal, akár madarakat, tájat szemlélve, akár a kilőni vágyott vadat lesve a távcső fontos kelléke lehet az ismeretekre vágyó embernek. Fontos azonban tudni a megfelelő eszköz kiválasztásához a különböző távcső paramétereket.

2019. 05. 31. 09:16:21

Van egy nagyon közeli ismerősöm, aki igaz barátként tekint a multifunkciós zsebkésre, ami ugyan kis méretű, ám annál hatalmasabb tekintélyű eszköz. Nemcsak hogy barátja, igazi társa, nem is tesz nélküle egyetlen lépést sem.

Nadrágja övén hordja egy kicsi kézműves bőr tokban, és bár sokszor néznek rá furcsán miatta, rendszeresen akad vendég felhasználója a kicsiny tárgynak. Ő pedig csak mosolyog, mert tudja, hogy mennyi problémás helyzetből húzta már ki e kicsiny multi eszköz őt és ismerőseit egyaránt.

2019. 05. 28. 12:49:29

Az M65 katonai kabát 1965-ben váltotta fel az elődeit, az M51-et és az M43-at, melyek a maguk idejében bizonyítottak mind a második világháborúban, mind a koreai háborúban. Azonban a vietnámi háború új igényekkel járt, hiszen az időjárási viszonyok új kihívást állítottak a katonaruhák tervezői elé.

A roppant változó vietnámi időjárás a maga felhőszakadásaival, a könyörtelenül perzselő napsütésével, és a csontig hatoló szelével, valamint a szeszélyes idővel, mely 24 órán belül is képes volt megváltozni, megkövetelte az olyan ruházatot, amely képes alkalmazkodni ezekhez a kifejezetten mostoha körülményekhez. A gallér alá feltekerhető csuklya/kapucni, a kivehető bélés, és a tépőzárral szűkíthető ujjak, a már alapvetőnek számított víz és szélállósággal remek felszereltség volt. A hozzá tartozó nagy zsebekkel a kabát megfelelően kielégítette a hozzá fűzött igényeket.

2019. 05. 17. 10:51:43

Az álcázásnak sok módja van, azonban ebben a blogban most az optikai álcázás, tehát az álcahálók kapják a főszerepet, melyeket kerítésre és egyéb területekre is elhelyezhetünk a céltól függően, de röviden ismertetetjük a többi felhasználási lehetőséget is.

Álcahálót legtöbbször három esetben használunk. Alkalmazhatjuk vadászaton, ahol önmagunkat, felszerelésünket, esetleg táborunkat-lesünket próbáljuk álcázni a különféle vadak elől. Ezen esetekben a szagunk álcázása is fontos, mivel a természetben a szagoknak is fontos szerepük van, ugyanis sok esetben az elejteni kívánt állat szaglóérzéke fejlettebb, mint a látása.

A második a legnyilvánvalóbb terület, a katonai felhasználás, mivel a modern hadviselés megszületésével szükségszerűvé vált a fontos stratégiai értékű célpontok álcázása. Ennek egyik legegyszerűbb módja az álcaháló, amivel kisebb (pl. járművek) vagy nagyobb (pl. tábori épületek, lőállások, akár egész lövészárok rendszerek) egységek igen gyorsan elrejthetőek a fürkésző szemek elől. A légi felderítés igencsak meggyorsította ezen módszerek fejlődését, hiszen a levegőből még könnyebb beazonosítani egy álcázatlan objektumot.


A harmadik eset az, amivel a civil a leggyakrabban találkozhat, és logikus, ha a második esetet nézzük. Ezek a különböző airsoft és paintball harci szimulációs játékok, ahol szintén célpontok, lőállások, esetenként akár önmagunk álcázására is használhatunk álcahálókat.

2019. 05. 10. 11:20:49

A mai blogbejegyzésben abból indulunk ki, hogy akik már nem kezdő vadászok, rendelkeznek alapinformációkkal, gyakorlati ismeretekre tettek szert, és folyamatosan bővítik eszköz és elméleti ismeretüket. Ebben az írásban azokat szeretnénk segíteni, akik most ismerkednek a témával, viszont szeretnének felkészülni néhány fontos információ segítségével a későbbiekre vagy akár a céltávcső esetleges javítására is.

Katalógusok forgatásával, vadászok, vadászboltok megkeresésével töltött idő után talán már megvásárolta első fegyverét. Rengeteg új ismeret, információ birtokában most ott tart, hogy nem is tudja, hogyan tovább. A fegyver birtokában a következő lépés lehet egy fegyverjavító felkeresése.

Általánosságban elmondható, hogy minden megyében találunk legalább egy, de általánosságban akár három ilyen szakembert is. Ő tud nekünk segíteni abban, hogy milyen területen, milyen vad elejtéséhez milyen kalibert, milyen szereléket, céltávcsövet érdemes választani. A fegyverboltok eladói szintén segíteni tudnak ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában. Áruházunk elérhetőségein szintén készséggel állunk rendelkezésére ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására.

Az első lövésekkel lőtéren érdemes próbálkozni, aminek nagyon precíz szabályozása van. A fegyver belövése vadászterületen tilos, büntetendő cselekmény.

2019. 04. 30. 13:16:34

Az amerikai katonai nadrágok közül is van egy, mely a military nadrágok közül kiemelt népszerűségnek örvendenek. Ez az a nadrág, melynek mintájára készült a katonai shopokban található nadrágok zöme. Áruházunkban széles választékban megtalálható. Vajon miért?

A BDU nadrág (Battle Dress Uniform gyakorló egyenruha) könnyen beszerezhető ruhadarab, megfizethető, és lehetősége van a vásárlónak színben és alapanyagban is választani ahhoz mérten, hogy mire szeretné használni a nadrágot.

2019. 04. 24. 13:14:10

Gyors válasz, bármilyet. A SIM kártya választásakor azt kell figyelembe venni, hogy milyen díjakkal dolgoznak a különböző szolgáltatók, és milyen módon szeretnénk a vadkamera által begyűjtött adatokat továbbítani.

Érdemes inkább feltöltőkártyás lehetőséget választani, és ezek közül is olyat, ami elsősorban adatforgalmi használatra lett kitalálva. Ebben az esetben lehetőségünk van akkor feltölteni a kártyát, amikor valóban használni is fogjuk. Ha előfizetést vásárolunk, és a vadkamerát nem használjuk folyamatosan, felesleges költséget generálunk magunknak.

SMS és MMS díjakkal, valamint adatforgalmi díjakkal kell számolni, mivel ezekre van szükség a fotók, videók e-mailben, sms-ben és mms-ben való továbbításához.

2019. 04. 10. 16:20:45

Az amerikai sivatagi bakancs egy különleges tervezés eredménye. A szakemberek azon dolgoznak, hogy a katona a ruházata által maximális védelmet kapjon az időjárás viszontagságaival szemben.

Laboratóriumi tesztek folynak egy-egy anyag szakítószilárdsága, hőmegtartása vagy épp hőszigetelése kapcsán. Ezzel lehet biztosítani, hogy valóban a megfelelő minőségű szálakból készüljön a szál, és aztán abból a textil, majd a kész termék.

Fontos tényező az is, hogy a katona ruhatára ne menjen tönkre egy-egy bevetés vagy akció után. Ezek a holmik strapabíró anyagokból készülnek, amelyeket kimondottan ilyen intenzív használathoz terveztek. Igaz mindez az alsóneműtől a bakancson át egészen a kabátig.

2019. 03. 27. 22:25:44

Készüljünk fel a legrosszabbra és reméljük a legjobbat! Ez egy alap és örök igazság, soha ne felejtsük el! Éppen ezért, ha olyan helyre készülünk, vigyünk magunkkal túlélőkészletet.

Amikor túrára, kirándulásra indulunk, a terv az, hogy egy vidám, tartalommal teli napnak nézünk elébe. Teljesen mindegy, hogy egy rövidebb, egynapos eseményt tervezünk vagy akár egy egész heteset, nem zárhatjuk ki semmilyen balszerencse lehetőségét. Nem kell feltétlen komoly dologra gondolni, már az is jelenthet problémát, ha lehorzsoljuk valahol a bőrünket, elszakad a cipőfűzőnk, vagy sikerül kicsit eltévedni.

Tulajdonképpen a variációk lehetősége arra, hogy valami balul süljön el, számtalan. Talán mindenki tudna is gyorsan példákat hozni a saját tapasztalatából. Ilyenkor jöhet jól, ha képességünk van arra, hogy előre is gondolkodjunk, és megtegyük a kellő intézkedéseket, hogy tudjunk magunkon segíteni, ha a szükség úgy hozza.

Nézzünk egy listát, ami persze egyéni igények alapján bővíthető, vagy el is hagyható belőle bármi, amit feleslegesnek tartunk.

2019. 03. 21. 13:49:49

A katonák világában a sapkák fontos szerepet játszanak. Ennek két fő oka van, az egyik a fizikai védelem, a másik a jelkép.

Nyilván szükség van fejfedőre ott, ahol nagyon hideg van, hiszen ha fázik a fej, fázik minden. Természetesen az is probléma, ha a tűző nap égeti a katona fejét, és néhány óra múlva a napszúrás miatt már ő szorul ápolásra. A fagyos szél is ok arra, hogy védjük a kobakunkat, és egy rendes fülgyulladás sem mondható áldásnak. Összegezve elmondható, hogy akár katona valaki, akár nem sem, mindenkinek szüksége van az időjárás elleni védelemre, és kiváltképp annak, aki sokat tartózkodik a szabadban.

Nézzük meg a sapkákat közelebbről, és ha valamelyik megtetszik, webáruházunkban azonnal meg is tudod rendelni. Nézz szét az oldalunkon, s válasszon ruházatot is katonai stílusban.

2019. 03. 13. 12:49:45

Manapság sok szó esik arról, mekkora kárt jelent a természet számára az ember technikai fejlődése. Most ejtsünk szót egy olyan eszközről, mellyel nem ártunk, hanem megfigyelünk, információt gyűjtünk, s ezeket felhasználva hasznára lehetünk a környezetünknek. Természetesen mint minden kütyü, a vadkamera is el tud romlani, így összefoglaljuk azt is, hogy mit érdemes tudni a javításáról.

2019. 03. 06. 12:32:21

Napjainkban is töretlen a terepmintás nadrágok népszerűsége azok körében, akik valóban arra használják, amire eredetileg tervezték, de sokan vagányságból, divatból, vagy csak hóbortból hordják.
Ebből a felsorolásból is világosan kitűnik, hogy tulajdonképpen bárki hordhatja korra és nemre való tekintet nélkül. Ha pedig az ember fia vagy lánya túl fiatal még e döntéshez, miszerint terepmintás naciban feszítsen, akkor majd a szülei megoldják ezt a kérdést. Tehát 0-99 éves korig hordhatjuk nyugodt szívvel.
Éppen ezért készülnek ezek a ruhadarabok többféle célra nem csak a színük, mintájuk, hanem az anyaguk tekintetében is. Kicsi gyerekek is hordhatják akár kirándulni, akár egy normál hétköznapi viseletnek, nagyon édesen mutatnak benne, akár kisfiúról, akár kislányról beszélünk.
Ebben az esetben érdemes strapabíróbb anyagot választani, mert esés-kelés közben sem szakadnak el, és védik a csemeték bőrének épségét is. Puha pamutból, rugalmas strechből is készülhet, így viszont könnyű, kényelmes viselet. Természetesen ez igaz a felnőtt változatra is.

2019. 03. 01. 10:12:29

A kezdő vadászok nincsenek mindig tisztában azzal, hogy milyen céltávcső szereléket érdemes választaniuk. Éppen ezért mai cikkükben röviden bemutatjuk, hogy milyen eszközök szükségesek a céltávcső felszereléséhez és mit érdemes tudni, amikor céltávcső szereléket keresünk.

Természetesen egyetlen cikkben nem lehet a céltávcső beállításáról, felszereléséről komoly szakmai ismertetőt, kézikönyvet írni, így hát okos megoldás lehet a kezdetekben egy olyan személy jelenléte, aki ezekkel a tapasztalatokkal már rendelkezik, és segítségünkre lehet elkerülhető, talán veszélyes helyzetek kiküszöbölésében.

2019. 03. 01. 09:54:21

Bomber jacket vagy bomber dzseki, mindegy, hogyan írjuk, angolul vagy magyarul, ez a viselet magában hordoz történelmet, szellemiséget, stílust, vagányságot, eredetiséget, és jó néhány jelzővel lehetne még illetni a sikerét.

2019. 02. 19. 21:54:16

Aki vadászik vagy bármilyen egyéb hobbihoz, esetleg hivatásos lévén fegyvert használ, tudja, hogy milyen fontos a megvilágítás, az, hogy tökéletesen lássuk a célpontot. Így tehát a fegyverlámpa elengedhetetlen kellék minden olyan esetben, amikor a fényviszonyok nem kedveznek számunkra. Természetesen ilyenkor érkezik a kérdés: melyik fegyverlámpát válasszuk? Mai témánk az Olight fegyverlámpa, a cikk végére pedig mindenki eldöntheti, hogy ez a márka adja-e majd a számára legpraktikusabb lámpát.

Webáruházunkban taktikai és fegyverlámpák egyaránt elérhetőek, így biztosan mindenki megtalálja a számára szükséges lámpát, legyen szó akár vadászatról, akár önvédelemről. Fontos, hogy praktikusak, könnyen használhatók és csendesek legyenek ezek a lámpák. Lényeges szempont lehet vadászat vagy túra során, hogy a lehető legtöbb ideig kibírja a lámpa, így a legjobb az, ha valamilyen tok segítségével magunkkal tudjuk vinni a fegyverlámpa töltőjét, esetleg egy csere akkumulátort.

2019. 02. 19. 20:21:16

Még a kezdő túrázók is tudják, hogy megfelelő lábbeli nélkül nem szabad elindulni. Azt azonban, hogy pontosan milyen bakancsot érdemes választani, már nem olyan könnyű eldönteni. Mi azonban segítünk. Bemutatjuk a Haix P3-as bakancsot, ami a legzordabb körülmények között is tökéletes társunk lesz a természetben.

2019. 02. 09. 13:05:10
Valódi vadnyugati élmény, az Umarex Colt Single Action Army légpisztollyal!
2017. 08. 30. 00:00:00

A biztonság napjainkban kiemelt jelentőséggel bír. Ugyan az amerikai akciófilmekben látható jelenetekre hazánkban szerencsére nem kell napi szinten számítani, de láttunk már egy-két furcsa dolgot a híradóban.

Méret-táblázat
Simple Pay

  Simple vásárlói tájékoztató