Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookiekat engedélyezhet, amivel elfogadja a https://www.katonadolog.hu/adatvedelmi_nyilatkozat_3-ban foglaltakat.
Termékek Menü
+36204316610 (9-16 óráig)

Álcaháló kerítésre és egyéb szerepei

Az álcázásnak sok módja van, azonban ebben a blogban most az optikai álcázás, tehát az álcahálók kapják a főszerepet, melyeket kerítésre és egyéb területekre is elhelyezhetünk a céltól függően, de röviden ismertetetjük a többi felhasználási lehetőséget is.

Álcahálót legtöbbször három esetben használunk. Alkalmazhatjuk vadászaton, ahol önmagunkat, felszerelésünket, esetleg táborunkat-lesünket próbáljuk álcázni a különféle vadak elől. Ezen esetekben a szagunk álcázása is fontos, mivel a természetben a szagoknak is fontos szerepük van, ugyanis sok esetben az elejteni kívánt állat szaglóérzéke fejlettebb, mint a látása.

A második a legnyilvánvalóbb terület, a katonai felhasználás, mivel a modern hadviselés megszületésével szükségszerűvé vált a fontos stratégiai értékű célpontok álcázása. Ennek egyik legegyszerűbb módja az álcaháló, amivel kisebb (pl. járművek) vagy nagyobb (pl. tábori épületek, lőállások, akár egész lövészárok rendszerek) egységek igen gyorsan elrejthetőek a fürkésző szemek elől. A légi felderítés igencsak meggyorsította ezen módszerek fejlődését, hiszen a levegőből még könnyebb beazonosítani egy álcázatlan objektumot.


A harmadik eset az, amivel a civil a leggyakrabban találkozhat, és logikus, ha a második esetet nézzük. Ezek a különböző airsoft és paintball harci szimulációs játékok, ahol szintén célpontok, lőállások, esetenként akár önmagunk álcázására is használhatunk álcahálókat.

Az álcaháló még tág fogalom, nem mindegy, hová szeretnénk felhasználni

Különböző terepekhez más és más mintájú, színű és textúrájú háló szükséges, ellenkező esetben egy rossz választással a kívánt hatás ellenkezőjét érhetjük el. Ezeket a hálókat és terepen használható álcaruhákat áruházunk webshopjában meg is tudja vásárolni.

Álcaháló a kerítésen

Vannak azonban az álcahálónak nem igazán szokványos felhasználási lehetőségei is. Az egyik ilyen a kertünkben található, abban az esetben, ha például veteményest művelünk a díszkert mellett.

A két terület elválasztható akár dísznövényekkel, de kerítéssel is. Akkor azonban lehet jó megoldás a kerítésre szerelt álcaháló. Egyéb helyeken is felhasználható, például a szerszámos fészer vagy a komposztáló láda is elfedhető egy-egy ilyen praktikus és időtálló hálóval.

Lesifotós, avagy az álcaháló nem csak a vadászoknak, hanem a természetfotósoknak is nagy segítséget jelenthet

Szerencsére sokan vannak közöttünk, akik a természetnek oly módon szerelmesei, hogy azt másoknak is bemutassák. Ezeknek a videóknak és fényképeknek az elkészítéséhez is segítséget nyújthatnak ezek a hálók bármilyen terepen is használjuk fel őket.

Sivatag vagy dzsungel, de akár a havas hegyoldal is könnyedén utánozható, hogy az ott élő állatok a nekik természetes módon viselkedjenek akkor is, ha éppen figyeli őket valaki.

Persze kis hazánkban leginkább az egyszerű lombos, erdei színezetet érdemes utánozni.

 

Az álcaháló előnyei

  • Mivel szintetikus anyagból készül, nem rohad.
  • Nem burjánzik el, mint egyes futónövények, például a borostyán. (Hedera helix)
  • Le lehet mosni és eltenni, így bármikor újra felhasználható
  • Könnyű, hordozható.
  • Flexibilis, bármilyen formára rátehető.

Az álcahálót, mint megannyi eszközünket is a természet ihlette, gondoljunk csak bele a különböző állatok, legyen akár ragadozó vagy préda legkülönbözőbb rejtő színeibe, mintáiba. Talán a két legextrémebb álcázóművész a kaméleon és a polip, melyek színüket változtatva képesek teljesen beleolvadni környezetükbe. De szinte minden állat igyekszik külsejével rejteni önmagát. Nincs új a nap alatt.

Tartalomhoz tartozó címkék: álcaháló
Méret-táblázat
Simple Pay