Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookiekat engedélyezhet, amivel elfogadja a https://www.katonadolog.hu/adatvedelmi_nyilatkozat_3-ban foglaltakat.
Termékek Menü
+36204316610 (9-16 óráig)

A természet megfigyelése vadkamerával és az eszköz javítása

A természet megfigyelése vadkamerával és az eszköz javítása

Manapság sok szó esik arról, mekkora kárt jelent a természet számára az ember technikai fejlődése. Most ejtsünk szót egy olyan eszközről, mellyel nem ártunk, hanem megfigyelünk, információt gyűjtünk, s ezeket felhasználva hasznára lehetünk a környezetünknek. Természetesen mint minden kütyü, a vadkamera is el tud romlani, így összefoglaljuk azt is, hogy mit érdemes tudni a javításáról.

Ez a hasznos kis eszköz, a vadkamera tulajdonképpen egy doboz, melyet ki tudunk helyezni a természetbe, és segítségével megfigyelhetünk, fotózhatunk, videózhatunk állatokat a természetes, zavartalan közegükben.

Nincs szükség arra, hogy jelen legyünk, nem zavarjuk meg az élőlényeket szagunkkal, zajainkkal, mozgásunkkal, általában a jelenlétünkkel. Ha a csúcstechnológia hívei vagyunk, tökéletes választás az UOVision UM595-3G felhős vadkamera. A modern készüléknek hála egy webes felületen és telefonos applikációban tekinthetjük meg egyszerűen a felvételeket.

Alapvetően vadászati célokra tervezték, de az állatok megfigyelésén túl alkalmas még olyan helyeken is, ahol nincs áram, de vagyonvédelmi megfigyelés szükséges, ám komplett megfigyelő rendszer kiépítése, energiával való ellátása megoldhatatlan. Sokszor felmerül az igény olyan tárgyak, eszközök megfigyelésére, melyek hosszabb ideig vannak őrizetlenül, ilyen lehet egy hétvégi bungaló vagy valamilyen tároló egység, esetleg tűzifa vagy takarmány.  Egy vadkamera érdekes felvételeket készíthet akár a saját kertünk élővilágáról, attól függően, hogy hol élünk.

Hogyan működik egy ilyen szerkezet?

Az első és legfontosabb, hogy egy mozgásérzékelő van beleépítve, ami az állat mozgásának érzékelésére bekapcsol. Ebben minden kamera megegyezik. Ezzel szemben számos különbség van közöttük.

Az egyik ilyen a kamera látószöge. A 45-60 fokos tartomány nagyjából megegyezik az ember látószögével, ezt alapvetően a kis látószögű kamerák is tudják. Erre mondhatjuk leginkább, hogy torzításmentes képet ad.

A következő kategória közepesen nagy látószöget biztosít, ez 60-90 fok. A nagyobb terület megfigyelésének már van némi torzításos ára, időnként megfigyelhetők a képszéleken hibák.

A harmadik, és egyben a legnagyobb teret befogó objektívvel már 100-120 fokot is szemügyre vehetünk, bár ebben az esetben figyelembe kell venni, hogy mi a célja a megfigyelésnek. Arcokat nehéz vele beazonosítani, és a távolságok is pontatlanul kivehetőek, a hordós torzítás pedig óhatatlan ennél a nagyszögű látótérnél.

A méret is lényeg!

Mint korunk technikai vívmányainál általában, a méret sok esetben a kapacitással, tudással, funkcionalitással fordított arányban nő. Így van ez a vadkamerák esetében is. Jelenleg akár igazolvány méretű kamera is beszerezhető, de a legnagyobbak sem haladják meg a 22x18x10 cm es méretet. Természetesen minél kisebb, annál egyszerűbb az elrejtése, és annak a lehetősége is, hogy illetlen kezekbe kerül.

A vadkamerákhoz választhatunk kiegészítőket is, amik meghosszabbítják az élettartamukat vagy meggátolják, hogy valaki eltulajdonítsa őket. Ilyen extrák a különböző kiegészítő akkumulátorok, tápkábelek vagy biztonsági kábelek.

A vadkamerák gyakori hibái és javítása

Előfordulhat, hogy a korábban teljesen jól működő készülék valamiért nem továbbítja a felvételeket. Ilyenkor érdemes ellenőrizni a SIM kártya egyenlegét. Ezt egyszerűen megtehetjük ma már a szolgáltató rendszereitől függően akár online is, de szükség esetén vegyük ki a kártyát a készülékből, helyezzük át egy mobiltelefonba és kérdezzük le az egyenleget a szolgáltatótól. Ha már nincs rajta keret, töltsük fel és újra továbbítja majd nekünk a készülék a felvételeket.

Ha a készüléket egy vékony faághoz rögzítjük, elfordulhat, hogy olyankor is kapunk felvételeket, amikor nem haladt el állat a kamera előtt. Ennek oka az lehet, hogy a szél vagy a meleg időjárás miatt mozog a faág és a kamera a saját mozgása miatt azt hiszi, hogy felvételt kell készítenie. A problémát könnyen orvosolhatjuk, ha stabilabb helyre, egy vastag fatörzshöz rögzítjük.

Természetesen a fenti, gyakori eseteken felül más probléma is adódhat. Amennyiben a hiba okát nem tudjuk egyszerűen feltárni, a meghibásodott kamerával forduljunk szervizhez, mert nagy gyakorlattal és megfelelő tapasztalattal végzik el a vadkamera javítását.
Tartalomhoz tartozó címkék: vadkamera
Méret-táblázat
Simple Pay