Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookiekat engedélyezhet, amivel elfogadja a https://www.katonadolog.hu/adatvedelmi_nyilatkozat_3-ban foglaltakat.
Termékek Menü
+36204316610 (9-16 óráig)

A céltávcső javítása, és alapismeretek

A mai blogbejegyzésben abból indulunk ki, hogy akik már nem kezdő vadászok, rendelkeznek alapinformációkkal, gyakorlati ismeretekre tettek szert, és folyamatosan bővítik eszköz és elméleti ismeretüket. Ebben az írásban azokat szeretnénk segíteni, akik most ismerkednek a témával, viszont szeretnének felkészülni néhány fontos információ segítségével a későbbiekre vagy akár a céltávcső esetleges javítására is.

Katalógusok forgatásával, vadászok, vadászboltok megkeresésével töltött idő után talán már megvásárolta első fegyverét. Rengeteg új ismeret, információ birtokában most ott tart, hogy nem is tudja, hogyan tovább. A fegyver birtokában a következő lépés lehet egy fegyverjavító felkeresése.

Általánosságban elmondható, hogy minden megyében találunk legalább egy, de általánosságban akár három ilyen szakembert is. Ő tud nekünk segíteni abban, hogy milyen területen, milyen vad elejtéséhez milyen kalibert, milyen szereléket, céltávcsövet érdemes választani. A fegyverboltok eladói szintén segíteni tudnak ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában. Áruházunk elérhetőségein szintén készséggel állunk rendelkezésére ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására.

Az első lövésekkel lőtéren érdemes próbálkozni, aminek nagyon precíz szabályozása van. A fegyver belövése vadászterületen tilos, büntetendő cselekmény.

A céltávcső

Alapvetően két fajtája létezik a céltávcsőnek, a fix beállítású és a variábel (zoomolási lehetőség) beállítású. A választásunk attól függhet, hogy milyen vadászati területen milyen módszert szeretnénk használni. Például hajtó puskára hajtó céltávcsövet érdemes felszerelni. De egészen más való egy állandó lesen lévő használathoz.

Amennyiben több módszernél szeretnénk ugyanazt az eszközt használni, akkor egy nagy szürkületi értékkel rendelkező variábel távcső lesz a megfelelő választás szálkereszt világítással kombinálva.

A céltávcsöveknél alapvetően két számmal fogunk találkozni, ezek jelentése a következő. Az első szám a nagyítás mértékét, a második pedig a lencse valós átmérőjét jelenti.

Ha még nem vásárolta meg a megfelelő céltávcsövet, áruházunkban ezt is megteheti. Fontos tudni, hogy az eszköz hidegbelövése semmiképp nem helyettesíti az úgynevezett melegbelövést, mert gondoljunk csak bele, hogy 5-6 méteren egy 3 milliméteres differencia a fegyver lőpontja és a távcső nézőpontja között 100 méteren már hatványozottan mutatkozik meg.

A hidegbelövéssel alapvetően az a probléma, hogy ami elmozdulhat, az nagyjából el is fog abban az esetben, ha nem megfelelő a rögzítése. Így mindenképpen csak hozzávetőleges beállításnak tekinthető ez a megoldás.

Alapvető lőtér szabályok a teljesség igénye nélkül

A lőtéren mindenképpen ellenőrzésre kerülnek a személyi okmányok és a fegyver okmányai. Fontos tudni, hogy a fegyver átadása vagy átengedése egy fontos különbséget takar. Átengedésről akkor beszélünk, ha a fegyverünk látótávolságon belül marad. Az átadás pedig ennek ellenkezőjét jelenti, amikor a fegyver kikerül a látótávolságunkból. Erre lehet példa két vadász, akik pontosan ismerik egymást, egymás kondícióit, engedélyeit, és fegyvert cserélnek mondjuk egy kipróbálás erejéig néhány órára.

A lőtér naplóba ilyenkor bekerülnek a lövészethez szükséges adatok. A lövészet vezető felel egy lőtéren minden tevékenységért, ami a lövéssel kapcsolatos. Ezért az ő utasításai az irányadóak, az ő szava a lőtéren szent és sérthetetlen.

A céltávcső javítása

Természetesen még a fontos szabályok betartása mellett is előfordulhat, hogy a céltávcső javításra szorul majd. Ilyenkor több dolgot tehetünk, de amit érdemes elkerülni, az a házi megoldások alkalmazása. Ha, ahogy a cikk elején említettük, ismerünk fegyverjavítót, akkor keressük fel őt a probléma szakszerű leküzdéséért.

Amit azonban kevesen tudnak, hogy a céltávcső gondjait nem csak fegyverekkel foglalkozó cégek tudják orvosolni, hanem egyes optikák is. Hiszen nem sokban különböznek az általuk használt eszközöktől. Így tehát érdemes kicsit körbenézni a neten és a környéken, hátha találunk olyan optikát a közelben, ahol vállalják a céltávcső állapotfelmérését és javítását.

Mi ugyan ilyen javító munkálatokat nem végzünk, de áruházunkban minden vadászathoz kapcsolódó eszköz és ruhanemű megtaláló. Várjuk vásárlóinkat szeretettel.

Tartalomhoz tartozó címkék: céltávcső
Méret-táblázat
Simple Pay