Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookiekat engedélyezhet, amivel elfogadja a https://www.katonadolog.hu/adatvedelmi_nyilatkozat_3-ban foglaltakat.
Termékek Menü
+36204316610 (9-16 óráig)

Melyik is az igazi katonai sapka?

A katonák világában a sapkák fontos szerepet játszanak. Ennek két fő oka van, az egyik a fizikai védelem, a másik a jelkép.

Nyilván szükség van fejfedőre ott, ahol nagyon hideg van, hiszen ha fázik a fej, fázik minden. Természetesen az is probléma, ha a tűző nap égeti a katona fejét, és néhány óra múlva a napszúrás miatt már ő szorul ápolásra. A fagyos szél is ok arra, hogy védjük a kobakunkat, és egy rendes fülgyulladás sem mondható áldásnak. Összegezve elmondható, hogy akár katona valaki, akár nem sem, mindenkinek szüksége van az időjárás elleni védelemre, és kiváltképp annak, aki sokat tartózkodik a szabadban.

Nézzük meg a sapkákat közelebbről, és ha valamelyik megtetszik, webáruházunkban azonnal meg is tudod rendelni. Nézz szét az oldalunkon, s válasszon ruházatot is katonai stílusban.

A jó öreg usánka!

Még kis hazánkban is tud olyan időjárás lenni, amikor ez a fejfedő igen jó szolgálatot tehet. Eredete a XX. századba nyúlik vissza, amikor Aleksandr Kolchak, Szibéria uralkodója úgy határozott, hogy ez a sapka hozzá kell tartozzon a szabványos egyenruhához.

Az usánka létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a moszkvai csata idején a német katonák is ezt hordták a saját kalapjuk helyett, mert ez jobban védett az orosz hideggel szemben. Ez a sapka manapság az egyik legismertebb orosz jelképpé nőtte ki magát.

Tengerész sapka

Szintén az oroszokhoz köthető az első tengerész sapkák megjelenése, mégpedig 1811. szeptemberében az orosz haditengerészet egyenruhájának részeként jelent meg.

Itt rögtön ki is térhetünk egy érdekességre, mert a sapkákon lévő pom-pom is a tengerészekhez köthető. Vissza kell mennünk ugyan a XVIII. századba, méghozzá a franciákhoz. Mivel a hajók fedélzeti mennyezete alacsony volt, ez a bojt szolgált arra, hogy tompítsa az esetleges ütést, ha a matróz mégis beverte volna a fejét. Hihetetlenül okos és pofon egyszerű ötlet!

Néhány gondolat a tányér sapkáról

Napóleon idejében járunk, amikor is a tábori csákót szerették volna valami praktikusabb, ám mutatósabb darabra cserélni. Egy másik eredetnek mondják a cári Oroszország hadi öltözetének sapkáját, melyet 1811. szeptember 23-án vezették be.

A tisztek fején szemvédős, vagyis siltes volt a sapka, a legénységé nem. Sokféle változata volt a történelem folyamán, de főbb jellemzője a tányér alakú teteje, az álló része és a silt megmaradt. Japánban az 1870-es években került bele a szolgálati viseletbe, jó eséllyel hatással volt erre a változásra, hogy német tisztek és tanácsadók szolgáltak az országban. Magyarországon 1945-től vezették be, de csak a folyami erők ruházatához tartozott hozzá. Ma már leginkább csak díszöltözetben lehet vele találkozni, de egyre inkább kiszorul onnan is.

Végül, de elsősorban a barett, mint katonai sapka!

Ez egy igazán egyszerű és nagyszerű darab. Ez a katonai fejfedő egy letisztult, maximálisan egyszerű fazonú darab, az egyik ok arra, hogy közkedvelt legyen. Gazdaságos az előállítása, könnyű, kis helyen elfér, mégis lehetőségeket ad arra, hogy színben és a rávarrt vagy tűzött rátéttel sokféle dolgot képviseljen. Rangot, országot, katonai egységet, alakulatot.

Mindenképpen erősíti a csapatszellemet, hovatartozást. Magyarországon több lépcsőben lett bevezetve. 1975-ben a zöld ejtőernyős barett, 1993-ban a páncélosok fekete barettja, ‘96-tól a műszakisok zöld sapkája került bevezetésre. Manapság nem hivatalosan a tiszti hallgatók is ezt viselik.
Méret-táblázat
Simple Pay