Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookiekat engedélyezhet, amivel elfogadja a https://www.katonadolog.hu/adatvedelmi_nyilatkozat_3-ban foglaltakat.
Termékek Menü
+36204316610 (9-16 óráig)

Légpuska engedély - mikor szükséges a kiváltása?

Az alábbi írásban a légpuska engedéllyel kapcsolatos legfontosabb információkat szeretnénk bemutatni. A különböző légpuskák egyre népszerűbbek, hiszen kiváló szórakozási lehetőséget biztosítanak a lőtereken. Használatuk nagyfokú koncentrációt és precizitást igényel, hogy a lehető legpontosabb találatok szülessenek.

Mikor szükséges Magyarországon a légpuska engedély kiváltása?

Hazánkban jelenleg azok a fegyverek számítanak légpuskának, amelyeknek a csőtorkolati energiája maximum 7,5 J értékkel rendelkezik. Ez a kaliberek szempontjából 4,5 mm fegyver esetében 175 m/s, 5,5 mm fegyvernél pedig 125 m/s értéket jelent. Magyarországon jelenleg a 7,5 J alatti légpuskák vásárlásához semmilyen engedély nem szükséges. Ilyen típusú légpuskák vásárlása bejelentési kötelezettséget nem igényel, így egyszerűen hozzáférhetők bárki számára. A vásárláshoz az egyetlen nélkülözhetetlen feltétel a 18. életév betöltése.

Fontos megjegyezni, hogy a 7,5 J feletti energiával rendelkező légpuskák már a légfegyverek helyett a lőfegyverek kategóriájába sorolhatók. Ebben az esetben hivatalosan már kötelező a légpuska engedély kiváltása a vásárláshoz és a használathoz egyaránt. Ha valaki mégis ilyen fegyvert tart, és egy ellenőrzés folyamán kiderül, hogy nincs meg a szükséges engedélye, jelentős bírságra számíthat. Bizonyos esetekben akár letöltendő börtönbüntetés is kiszabható, így kifejezetten fontos a törvény által előírt szabályok maximális betartása.

A jelenleg hatályos jogszabály szerint minden egyes fegyverhez szükséges az MKH kártya kiváltása. Az MKH kártya olyan alapvető adatokat tartalmaz, mint a fegyver pontos típusa, kalibere és légfegyver esetében az energia mértéke. A kártya megszerzése azért is célszerű, mert egy esetleges közúti ellenőrzés során egyszerűen bizonyítható lesz, hogy a fegyver 7,5 J alatti értékkel rendelkezik. 7,5 J alatti légpuskának számít például a Hammerli Black Force 880. Ha valaki úgy módosítja a légfegyvert, hogy az átlépi a 7,5 J határt, szintén súlyos büntetésre számíthat.

Amennyiben egy ellenőrzés vagy eljárás során felmerül annak a gyanúja, hogy a fegyver több, mint 7,5 J energiával rendelkezik, bevizsgálásra kerül sor. A légfegyver vizsgálata során azonnal megállapíthatóvá válik a pontos érték, és ha átlépte a megengedett határt, az a tulajdonos számára további gondokat fog okozni. Nem célszerű a fegyvert a határértékre beállítani, hiszen a mérőműszerek nem mindig mérnek pontosan, így érdemes inkább a biztonságra törekedni. Ha valaki nem biztos a saját fegyvere pontos energia értékében, ajánlott elmenni egy bevizsgálásra. A vizsgálat körülbelül 1 óra alatt elvégezhető, és általában 5000 forintnyi költséggel jár.

Hol lehet használni a légpuskát?   

A maximum 7,5 J energiával rendelkező légpuskák használata kizárólag arra kijelölt céllövöldében, lőtéren vagy bekerített magánterületen történhet. A lőtér természetesen lehet pince vagy szabad pálya egyaránt. Kiemelten fontos leszögezni, hogy a légpuskák csakis céllövészeti és sportlövészeti tevékenységekhez használhatók. Állatokra teljes mértékben tilos lőni, így aki ezt elköveti, komoly következményekre számíthat a hatóságok részéről. Ha a légpuska használata magánterületen történik, akkor a bekerített hely határát a lövedék nem hagyhatja el. 


Amennyiben bármilyen kérdés felmerül a légpuska tartással kapcsolatban, csapatunk készséggel segít meghozni a legjobb döntést.
Tartalomhoz tartozó címkék: légpuska engedély
Méret-táblázat
Simple Pay