Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookiekat engedélyezhet, amivel elfogadja a https://www.katonadolog.hu/adatvedelmi_nyilatkozat_3-ban foglaltakat.
Termékek Menü
+36204316610 (9-16 óráig)

Légpuska céltávcső beállítása 7 egyszerű lépésben

A légpuska céltávcső beállítását elég egyszer elvégezni ahhoz, hogy számos alkalom során kellő stabilitással teljesítsen a lőtéren. A céltávcsövek kiváló hatékonysággal segíthetik a légpuskákkal való stabil és precíz célzást a célpont felnagyítása által.

A célkereszt segítségével az eltalálni kívánt célpontok egyszerűbben célba vehetőek, és ennek köszönhetően a találati arány is magasabb lesz. A helyes beállítás kulcsfontosságú szerepet játszik a pontos célzásban. Az alábbi írásban 7 egyszerű lépésben ismertetjük a céltávcső optimális beállításának folyamatát.

A megfelelő nap kiválasztása

Ha szabadtéri lőtérre szoktál járni, akkor válassz egy kevésbé szeles napot, hogy az időjárási körülmények ne zavarjanak a szakszerű beállításban. Beltéren természetesen az időjárás nem befolyásol semmit, így ott bármikor elvégezhető a folyamat.

A célpont felállítása

Állítsd fel a célpontot a lövéssel kapcsolatos képességi szintednek megfelelő távolságra. Használd azt a távolságot, amelyet a leggyakrabban alkalmazol a légpuskával történő célba lövések során.

A papír céltábla használata esetében fordíts kiemelt figyelmet arra, hogy függőlegesen és vízszintesen is egyenes legyen a papír. Ezzel elkerülöd azt, hogy akár a legkisebb szögben is meghajoljon a céltábla, így biztosan pontos adatokat tudsz vele mérni.

Teszt lövések elvégzése

A távcső célkeresztjének segítségével adj le 3-5 célzott lövést a céltábla közepére. Próbálj minél stabilabban állni, hogy a mozgásod ne zavarja meg a mérést.

A leadott lövések elemzése

Tekintsd meg a leadott lövéseket közelről is, hogy felmérhesd a céltávcső pontosságát. Ha néhány lövésnél túl nagy szórást állapítasz meg, azt hagyd figyelmen kívül, mivel valószínűleg csak a lövés pillanatában való mozgásod miatt mentek félre.

A puska rögzítése

Ötödik lépésként rögzítsd stabilan a légpuskát úgy, hogy kifejezetten a céltábla közepére irányuljon. Ha nincs lehetőséged a fix rögzítésre, akkor megkérhetsz valakit, hogy tartsa meg számodra. Ilyenkor mindig figyelj arra, hogy a légpuska üres legyen a balesetek elkerülése érdekében.

A légpuska céltávcső beállítása

Elérkeztünk a legfontosabb lépéshez, amely a légpuska céltávcső beállítása lesz. A megfelelő szerszámok segítségével - mint a csavarhúzó vagy imbuszkulcs - forgasd el a távcsövön található gombokat, hogy a vízszintes és függőleges pontosságot beállítsd.

A legtöbb távcső általában kézzel vagy egy darab pénzérmével is állítható. A finomhangolás elvégzése után következhet az éles tesztelés.

A beállítás utáni tesztelés

Következhet a legizgalmasabb rész, azaz a beállítás gyakorlatban történő tesztelése. A céltáblára adj le ugyanannyi lövést, mint az előző alkalommal, hogy megállapíthasd a szórás mértékét.

Ha szinte minden lövés a célpont közepében vagy szorosan körülötte landolt, akkor precíz munkát végeztél. Amennyiben a szórás még mindig túl nagy, akkor érdemes újra állítani a céltávcsövön. Apró, finom mozdulatokkal célszerű ilyenkor dolgozni, hiszen itt már csak millimétereken múlik a siker.

+1 tipp a biztonság érdekében

A legfontosabb, hogy a lőtéren mindenki testi épsége biztonságban legyen, így mindig fordíts kiemelt figyelmet annak megteremtésére. Szigorúan tartsd be a lőtéri szabályzatot, és kérj segítséget a szakértőktől, ha valamiben nem vagy biztos. 


Ha kérdésed van, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot, és munkatársaink segíteni fognak számodra a tanácsadásban.
Tartalomhoz tartozó címkék: légpuska céltávcső beállítása
Méret-táblázat
Simple Pay