Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookiekat engedélyezhet, amivel elfogadja a https://www.katonadolog.hu/adatvedelmi_nyilatkozat_3-ban foglaltakat.
Termékek Menü
+36204316610 (9-16 óráig)

Az éjjellátók működéséről

Az éjjellátók a legizgalmasabb vadászati és harcászati eszközök közé sorolhatók, hiszen a sötétben való látás és a praktikusság mellett felejthetetlen élményeket is képes biztosítani. Az alábbi írás segítségével az éjjellátó alapvető működését szeretnénk bemutatni, de előtte kitérünk az állatok éjszakai látására is.

Hogyan látnak az állatok a sötétben?

Az emberek számára biológiailag a nappali ébrenlét és az éjszakai alvás rendszere részesül előnyben. A retina így természetes módon a napfényhez és a világossághoz van szoktatva elsősorban, emiatt a sötétben jelentősen nehezebb tájékozódni. Azonban az állatok látása teljesen eltérő módon működik, hiszen rengeteg állat a sötétben él, így a pupillájuk számottevően nagyobb az emberekhez viszonyítva.

A nagyobb pupilla azért fontos, hogy a sötétben több fényt legyenek képesek beengedni a szemek. A macskák legtöbbször éjszaka vadásznak, és a szemük egészen világos árnyalatokkal rendelkezik. A macskához hasonló fejlett éjszakai látással rendelkező állatok szemei szinte tükörként verik vissza a beérkező fényeket.

Az éjjellátók működésének alapjai

Az éjszakai használat folyamán az éjjellátó tompítja a fényeket, amelyek az elülső lencsébe érkeznek be. A fények fotonokból épülnek fel, és a színpaletta összes árnyalatát magukban hordozzák. Amint a fotonok beérkeznek az éjjellátó szemüvegbe, egy fényérzékeny területet találnak, amelyet fotókatódnak neveznek. A fotókatód működése szempontjából elsősorban a napelemekhez hasonlítható. Az eszköz feladata pedig az, hogy a fotonokat elektronokká alakítsa át.

Működés közben a webáruházunkban elérhető éjjellátók az elektronokat úgynevezett fényelektromos cellákkal erősítik meg a jobb láthatóság érdekében. Minden egyes elektron a fényszorzó nevű eszközbe kerül be, amelynek segítségével sokkal több elektron távozik belőle.

Következő lépésként a fényszorzó által begyűjtött és eltávolított összes elektron egy foszfor képernyővel találkozik. A foszfor képernyő működése nagyon hasonlít a régi típusú televízió készülékekhez. Amint az elektronok ütköznek a foszforral, számos apró méretű fény keletkezik. A működési elv mögött az áll, hogy a kifelé irányuló protonok száma jelentősen meghaladja az éjjellátó szemüvegbe beérkező protonok számát. Így az éjjellátó sokkal világosabb képet fog mutatni az eredetihez képest.

A Pulsar Challenger GS 1X20 fejkosaras éjjellátó szett kiváló választás azok számára, akik professzionális eszköz segítségével, megfelelő módon szeretnének látni éjszakai körülmények között.

Miért tűnik minden zöldnek az éjjellátó használata során?

Az éjjellátó lencséjét elérő fotonok a szín összes árnyalatával rendelkeznek. Azonban amikor a fotonok elektronokká alakulnak, alapvetően fekete és fehér színekre bontódnak. Felmerülhet a kérdés, hogy ebben az esetben miért nem feketében és fehérben látunk az éjjellátó készülékek használata folyamán. A képernyőn található foszforok szándékosan úgy kerülnek kiválasztásra, hogy azok mindegyike zöld képet mutasson. Ennek az oka biológiai eredetű, mivel az emberi szem felépítése és működése miatt sokkal érzékenyebb a zöld színre.  


Ha bármilyen kérdésed van az éjjellátók működésével vagy használatával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk meghozni a használati célokhoz megfelelő döntést.
Tartalomhoz tartozó címkék: éjjellátó működése
zöldhétfő
Méret-táblázat
Simple Pay